Β- ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Β είναι βακτήριο, που βρίσκεται φυσιολογικά στην χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου στο στο 25% υγιών γυναικών. Εκτός εγκυμοσύνης δεν προκαλεί συμπτώματα κολπίτιδας και δεν απαιτείται θεραπεία. Όμως κατά την διάρκεια του κολπικού τοκετού και εφόσον υπάρχει στον κόλπο, μπορεί να μολύνει το νεογνό, το οποίο διατρέχει τον κίνδυνο να νοσήσει.

  Η ανίχνευση του βακτηρίου γίνεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού και ούρων, που κρίνεται σκόπιμο να  πραγματοποιείται μεταξύ 35-37 εβδομάδος κυήσεως. Επί θετικού αποτελέσματος χορηγείται αντιβιοτική αγωγή, συνήθως με πενικιλλίνες.

  Εάν δεν διαγνωσθεί η λοίμωξη είναι δυνατόν να προκαλέσει ουρολοίμωξη, συστολές της μήτρας, ρήξη των υμένων και πρόωρο τοκετό.

  Σε περίπτωση, που έχει προηγηθεί κύηση με λοίμωξη από το βακτήριο αυτό, χορηγείται αντιβίωση κατά τον τοκετό.

  Η λοίμωξη από β-αιμολυτικό στρεπτόκκοκο δεν αποτελεί ένδειξη Καισαρικής τομής.

 

·      Πως επηρεάζεται το νεογνό

  Κατά την δίοδο του νεογνού από τον γεννητικό σωλήνα της μητέρας και εφόσον υπάρχει παρουσία του β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου, υπάρχει πιθανότητα 2% να προσβληθεί και να εμφανίσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν στο νεογνό νωθρότητα, υπνηλία, λήθαργο, ευερεθιστότητα, εμετούς, άρνηση λήψης τροφής και υψηλό πυρετό.

 

·      Παράγοντες κινδύνου για το έμβρυο

1.    Επί προωρότητος (τοκετός πρίν την 36 εβδ.)

2.    Ρήξη θυλακίου πάνω από 18 ώρες πριν τον τοκετό

3.    Εάν η μητέρα έχει πυρετό κατά τον τοκετό

Εάν υπήρξε στο παρελθόν μωρό με λοίμωξη από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

 

Aptima mRNA HPV test: Η σύγχρονη εξέλιξη του PAP-test

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι η χρόνια λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας από κάποιο από τα υψηλού κινδύνου στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Περισσότερα...

Ταχεία Μαγνητική Τομογραφία Μαστών

ULTRA FAST BREAST MRI

Όταν καθιερώθηκε η προληπτική μαστογραφία η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έπεσε κατά 30%. Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες πεθαίνουν από την νόσο, ακόμα και αν είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. Με την μαστογραφία χάνουμε μερικούς βιολογικά σημαντικούς καρκίνους (4%-8%), τουλάχιστον στο αρχικό τους στάδιο.Τα νέα δεδομένα ξεκάθαρα δείχνουν ότι η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας στο screening του καρκίνου του μαστού: Είναι ασφαλής και ανακαλύπτει πολύ περισσότερους καρκίνους σε σχέση με την μαστογραφία. Είναι εύκολη, διαρκώντας μόνο 3 λεπτά, δεν προκαλεί την δυσάρεστη αίσθηση της συμπίεσης των μαστων  και έχει σημαντικά μειωμένο κόστος σε σχέση με την κλασσική μαγνητική τομογραφία.

Εικ.1: Ψηφιακή μαστογραφία σε πυκνό μαστό- BI-RADS 0, όχι σαφής διάγνωση

  

Περισσότερα...

Ακράτεια ούρων στην γυναίκα

Ακράτεια ούρων στην γυναίκα

Ως ακράτεια ούρων ορίζεται η ακούσια απώλεια, που λαμβάνει χώρα, όταν η πίεση στην κοιλότητα της ουροδόχου κύστεως (εξωθητική δύναμη) υπερβαίνει την πίεση στην ουρήθρα (δύναμη σύγκλεισης). 

Κατώτερο Ουροποιητικό Σύστημα  της γυναίκας

  1. Ουροδόχος κύστη

Είναι ένα κοίλο, μυώδες όργανο, που λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ για τα ούρα και αποτελείται από την κοιλότητα και το τοίχωμα.

 

 

Περισσότερα...