Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό αν είστε έγκυος

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι λογικό πολλοί γονείς να ανησυχούν και να φοβούνται για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιδημία για τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται να είναι οι νέοι γονείς, τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο ομάδες, εκείνους που περιμένουν το παιδάκι τους και εκείνους που μόλις απέκτησαν το παιδάκι τους και το έχουν στο σπίτι.

Περισσότερα...

Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική Τομή

Τί εννοούμε με τον όρο "φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγηθείσα καισαρική" ή,  VBAC;

Μια γυναίκα που έχει ήδη γεννήσει με καισαρική τομή έχει, συνήθως, δύο επιλογές ως προς τον επόμενο τοκετό της:

  • Είτε θα γεννήσει με προγραμματισμένη καισαρική τομή
  • Είτε θα επιχειρήσει να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό
Περισσότερα...

Προμφυτευτική Διάγνωση(PGD) μετά από IVF

Προμφυτευτική Διάγνωση (PGD) μετά από IVF

Η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση (PGD) είναι μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών. Κάποιες κοινές κληρονομικές ασθένειες οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση, ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία ενώ άλλες οφείλονται σε «δομικές» αλλαγές των χρωμοσωμάτων των γονέων.

 

Περισσότερα...

Σακχαρώδης Διαβήτης Κυήσεως

Kάθε βαθμού δυσανεξίας στη γλυκόζη, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης (American Diabetes Association)χαρακτηρίζεται διεθνώς ως διαβήτης κυήσεως (ΣΔΚ).

Είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη διαφοροποιεί την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να τροποποιείται ο μεταβολισμός των υδατανθράκων (σακχάρων) , με συνέπεια την μεταβολή των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα της εγκύου. Κατόπιν αυτού, τόσο οι έγκυες με προυπάρχοντα σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όσο και αυτές, που  αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ελέγχονται ενδελεχώς, ώστε να προστατέψουν τόσο τις ίδιες, όσο και το πολύτιμο μωρό τους από τις σοβαρές επιπλοκές, που προκαλεί.

Περισσότερα...