Χειρουργικά αίτια νεογνικού ίκτερου. Διάγνωση και αντιμετώπιση.

 

 

Ο νεογνικός ίκτερος αποτελεί σημαντικό κλινικό πρόβλημα, οφείλετε σε μειωμένη έκκριση χολής και έχει ποικίλη αιτιολογία. Οι κλινικές εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χολερυθρίνης στο αίμα, που οδηγεί σε ικτερική χροιά του δέρματος, αργιλώδη κόπρανα και υπέρχρωση των ούρων.

 

Περισσότερα...

Ίκτερος στο πρόωρο νεογνό

 

Μετά το πρώτο 24ωρο ζωής τουλάχιστον 80% των προώρων νεογνών εμφανίζουν υπερχολερυθριναιμία με κλινικά έκδηλο ίκτερο. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα οριακά πρόωρα νεογνά με ΗΚ 35-38 εβδομάδες που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο υπερχολερυθριναιμίας σε σχέση με τα τελειόμηνα.

 

Περισσότερα...

Εμβρυοπάθεια από τον ιό ανεμοβλογιάς - ζωστήρα

 

Το σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς εμφανίζεται στο 1-2% των μητέρων που νοσούν στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο και ακολούθως το νεογνό παρουσιάζει σοβαρές βλάβες με μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

 

Περισσότερα...

Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό αν είστε έγκυος

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι λογικό πολλοί γονείς να ανησυχούν και να φοβούνται για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η επιδημία για τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται να είναι οι νέοι γονείς, τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο ομάδες, εκείνους που περιμένουν το παιδάκι τους και εκείνους που μόλις απέκτησαν το παιδάκι τους και το έχουν στο σπίτι.

Περισσότερα...