Καθ’ έξιν αποβολές ( ΚΕΑ)

Καθ’ έξιν αποβολές ( ΚΕΑ) ορίζονται η απώλεια τριών ή περισσοτέρων διαδοχικών κυήσεων.  Είναι μια  κατάσταση που έχει πολλά πιθανά αίτια, ενώ πολλοί παράγοντες ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Αποτελούν ένα δυσάρεστο πρόβλημα που επηρεάζει το 1% του συνόλου των γυναικών. Η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αναμένεται από την τύχη και μόνο, δεδομένου ότι το 10 - 15% όλων των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή και ο θεωρητικός κίνδυνος για τρεις διαδοχικές απώλειες κύησης είναι 0,34%. Ως εκ τούτου, μόνο ένα ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, έχουν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο που να τις προκαλεί.

Περισσότερα...

Μικροελλείψεις στο Υ χρωμόσωμα

 

Έχει παρατηρηθεί ότι η υπογονιμότητα 10-18% των ανδρών που πάσχουν από ολιγοσπερμία ή αζωοσπερμία έχει γενετική βάση και οφείλεται σε μικροελλείψεις στο Υ χρωμόσωμα. Αυτές οι ελλείψεις, επίσης γνωστές και ως AZF (azoospermia factor) εντοπίζονται σε περιοχές του Υ χρωμοσώματος. Διακρίνονται σε 4 κύριους τύπους, AZFa, AZFb, AZFc, AZFd. Είναι γνωστό ότι οι περιοχές αυτές του Υ χρωμοσώματος είναι υπεύθυνες για την έκφραση σημαντικών γονιδίων για τη σπερματογένεση. Ως αποτέλεσμα, οι μικροελλείψεις αυτών των περιοχών του Υ χρωμοσώματος οδηγούν σε σημαντική μείωση ή και ολική αναστολή της παραγωγής σπερματοζωαρίων στους όρχεις.

 

Περισσότερα...

Θεραπεία Αναζωογόνησης Ωοθηκών Mε PRP

 

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή πρόοδος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ομως ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα αποτελούσε η φτωχή ανταπόκριση (poor respond) των ωοθηκών στα διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης , ακόμη και σε γυναίκες μικρής σχετικά ηλικίας. Κατά συνέπεια καταστάσεις όπως η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και η περιεμμηνόπαυση ήταν καταστάσεις καταδικασμένες, όσον αφορούσε την γονιμότητα, με ποσοστά επιτυχίας απογοητευτικά. Σήμερα όμως μπορούμε να προσφέρουμε στις γυναίκες αυτές μιά νέα δυνατότητα όσον αφορά στην βελτίωση της γονιμότητάς τους με την αναζωογόνηση των ωοθηκών τους με αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP).

Tι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία των ωοθηκών?

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP (Platelet-rich Plasma), δηλαδή με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, αποτελεί την πλέον σύγχονη τεχνική ανάπλασης ιστών και εφαρμόζεται ευρέως στην Πλαστική Χειρουργική, την Ορθοπαιδική, την Δερματολογία, την Οδοντιατρική, την Γυναικολογία, καθώς και από την πλειονότητα των αθλητών, γιά γρήγορη ανάρρωση από τραυματισμούς. Είναι η φυσική ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να αναγεννά τους πάσχοντες ιστούς. Οπως είναι γνωστό, το αίμα μας αποτελείται από πλάσμα 55% και ερυθρά καί λευκά αιμοσφαίρια καί αιμοπετάλια κατά 45%. Τα αιμοπετάλια περιέχουν σειρά αυξητικών παραγόντων, όπως PDGF, TGF-b1, b2 , PDEGF, PDAF, PF-4, GMP-140, IL-1, FGF, I-a, ILGF, που επάγουν την διαδικασία της ανάπλασης. Εχει γνωστοποιηθεί ότι και οι ωοθήκες περιέχουν βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν με έγχυση PRP, ώστε να δημιουργηθούν νέα ωοθυλάκια.

Περισσότερα...