Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Η μακροχρόνια εμπειρία μας σε θέματα ορμονικών διαταραχών κύκλου, παθήσεων του θυρεοειδούς, πολυθυλακικών ωοθηκών κ.α και σε συνεργασία με έγκριτους συναδέλφους Ενδοκρινολόγους , Δερματολόγους , αλλά και με την συμβολή, όπου κρίνεται αναγκαίο της Ομοιοπαθητικής, εγγυάται γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση των ορμονολογικών σας προβλημάτων.

Η ομαλή ορμονική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού καθορίζεται από τρία συστήματα ορμονών:

  1. των ωοθηκικών (FSH, LH, E2, testosterone, free-testosterone,17-OH-progesterone,SHBG,DHEA-S, D4-androstendione)
  2. των θυροειδικών ( TSH,T3, T4, F-T3, F-T4, αντι-θυροειδικών αντισωμάτων) και
  3. της προλακτίνης (PRL).

Και τα τρία αυτά συστήματα εμφανίζουν στενή αλληλεπίδραση και ανήκουν στον λεγόμενο άξονα (υποθάλαμος, υπόφυση, ωοθήκη).

Γυναικολογική Ενδοκρινολογία - Κωνσταντίνος Γκούμας

Οι συχνότερες ορμονικές διαταραχές, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας αφορούν τις πολυθυλακικές ωοθήκες, ένα σύνδρομο άγνωστης ως τώρα αιτιολογίας, που εμφανίζεται υπό διάφορες μορφές και μπορεί να είναι υπεύθυνο γιά προβλήματα γονιμότητας αλλά και γενικότερα προβλήματα υγείας, όπως υπερλιπιδαιμίες και καρδιοπάθειες.

Δεύτερες σε συχνότητα αναδεικνύονται οι μεσοκυκλικές αιμορραγίες (withdrawal bleeding), που συχνά θορυβούν τις γυναίκες της δεύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας και εκλαμβάνονται ως νέα εμμηνορρυσία. Οι διαταραχές, που οφείλονται σε παθήσεις του θυροειδούς είναι συνήθως γνωστές λόγω ιστορικού και παρακολουθούνται από ενδοκρινολόγους.

Η υπερ-προλακτιναιμία ( η έστω και μικρή αύξηση της προλακτίνης) ενοχοποιείται πολύ συχνά γιά διαταραχές κύκλου. Στις περιπτώσεις αυτές καλούμεθα να διαφοροδιαγνώσουμε ανάμεσα στην ιδιοπαθή υπερπρολακτιναιμία και στην παρουσία αδενώματος της υποφύσεως ( μικρο-αδένωμα ή μακρο-αδένωμα).

Εκτός από διαδοχικές μετρήσεις των επιπέδων της προλακτίνης στο αίμα (εξέταση, που πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και χωρίς να έχει προηγηθεί ερεθισμός των μαστών) μπορεί, κατά την εκτίμηση του θεράποντα, να προταθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία υποφύσεως.

Κατόπιν φαρμακευτικής αγωγής σχεδόν πάντα και σε μικρό χρονικό διάστημα ο κύκλος επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Πολύ σπάνια και σε περιπτώσεις μακρο-αδενομάτων θα χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Κωνσταντίνος Γκούμας
Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 8102600
Κινητό Ιατρού: 6944388147
Κινητό Μαίας: 6948287188