Παθολογία Μήτρας

Ινομυώματα και πολύποδες μήτρας

Αποτελούν τα συνηθέστερα καλοήθη ευρήματα επί της μήτρας με επιπτώσεις στην γονιμότητα της γυναίκας και αιμορραγίες.

Η αντιμετώπισή τους γίνεται λαπαροσκοπικά και υστεροσκοπικά, επεμβάσεις, που εφαρμόζουμε με επιτυχία πάνω από δύο δεκαετίες και γι’αυτό αξίζει να μας εμπιστευθείτε.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εκδηλώνεται συνήθως με ανώμαλες αιμορραγίες, κακουχία και καταβολή, αν και σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός ώσπου να εκδηλωθεί ακατάσχετη κατακλυσμιαία αιμορραγία.

Η διάγνωσή του γίνεται με εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, απόξεση μήτρας και υστεροσκόπηση.

Μαζί με τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι από τους καρκίνους με την καλύτερη πρόγνωση και ο βέλτιστος τρόπος άμυνας είναι ο τακτικός ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, καθώς και η επίσκεψη στον Γυναικολόγο επί συμπτωμάτων χωρίς φόβο και προκατάληψη.

Δείτε περισσότερα για τις Παθήσεις Μήτρας

Παθήσεις Μήτρας

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα αποτελούν καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, προέρχονται από τις λείες μυικές ίνες αυτής – εξ’ού και η ονομασία λειομυώματα – και που ανάλογα με την εντόπισή τους προκαλούν ή όχι συμπτώματα. Εχουν κληρονομική προδιάθεση και εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, ενώ μετά την εμμηνόπαυση σταματά συνήθως η αύξησή τους.

Τοπογραφία ινομυωμάτων

Οταν εντοπίζονται στην ενδομητρική κοιλότητα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία τόσο κατά την διάρκεια της περιόδου όσον και κατά το μέσον του κύκλου. Τα ευμεγέθη ινομυώματα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα υπογονιμότητας αλλά και κίνδυνο αποβολών, καθώς επίσης και συμπτώματα από το έντερο όπως δυσκοιλιότητα, απώλεια ούρων, άλγος υπογαστρίου και άλγος κατά την επαφή κ.α. Διαγιγνώσκονται με την κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα, την υστεροσκόπηση και την μαγνητική τομογραφία. Θεραπευτικά αφαιρούνται με επεμβατική λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση και με την κλασσική χειρουργική λαπαροτομία. Εξαιρετικά σπάνια είναι η εξαλλαγή γρήγορα αυξανόμενων ινομυωμάτων σε λειοσαρκώματα, όγκους ιδιαίτερα κακοήθεις.

Πολύποδες

Οι πολύποδες αποτελούν μορφώματα από συσσωρεύσεις αδενικών κυττάρων, που συνήθως προκαλούν αιμορραγίες και ενοχοποιούνται για υπογονιμότητα.

Ανάλογα με τη θέση τους διακρίνονται σε:
τραχηλικούς, όταν εντοπίζονται στον τράχηλο και συνήθως προβάλλουν από το έξω τραχηλικό στόμιο και ενδομητρικούς όταν εντοπίζονται στην ενδομητρική κοιλότητα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά τους η μηνορραγία (μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την περίοδο) και η σταγονοειδής αιμορραγία.

Τραχηλικός πολύποδας

Ενδομητρικός πολύποδας – υστεροσκοπική εικόνα

Η αντιμετώπιση τους γίνεται με:

  1. απόξεση μήτρας
  2. υστεροσκόπηση.

Αδενομύωση

Αποτελεί παθολογική οντότητα που αφορά την δημιουργία αιματόκολπων στα τοιχώματα της μήτρας, ιδίως μετά τοκετό. Προκαλεί μηνορραγία και δυσμηνόρροια. Δεν απαιτεί ειδική θεραπεία, παρά συμπτωματική αγωγή.

Καρκίνος μήτρας (ενδομητρίου)

Αποτελεί κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων του ενδομητρίου, αφορά την μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα και εκδηλώνεται με άτυπη μητρορραγία. Συνήθως προυπάρχει υπερπλασία του ενδομητρίου, που εκδηλώνεται με αιμορραγίες. Η διάγνωση γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία και επιβαβαιώνεται με την ιστολογική εικόνα ξεσμάτων του ενδομητρίου, μετά από απόξεση μήτρας ή υστεροσκόπηση.

Γραφική απεικόνιση καρκίνου του ενδομητρίου

Η θεραπευτική προσέγγιση αφορά εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση, ανάλογα με τον βαθμό διηθήσεως και συμπληρωματική αγωγή, που συναποφασίζεται από Ογκολογικό Συμβούλιο.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Αποτελεί σοβαρή κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, που αφορά όλες τις ηλικίες με δυσμενέστερη πρόγνωση στις νεαρές γυναίκες.

Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε παραμελημένες φλεγμονές του τραχήλου από κάποιο από τα ογκογόνα στελέχη του ιού HPV και κυρίως του 16 και του 18, που ενοχοποιούνται για το 70% του καρκίνου του τραχήλου.

Η διάγνωση γίνεταί συνήθως κατά τον γυναικολογικό έλεγχο με το PAP-test, την κολποσκόπηση και την βιοψία. Δεν εμφανίζει ιδιαίτερη συμπτωματολογία και εκδηλώνεται με ακατάσχετη κολπική αιμορραγία.

Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, ιδιαίτερα σε γυναίκες, που εμφανίζουν δυσπλασία τραχήλου από ογκογόνο στέλεχος, τουλάχιστον κάθε 6μηνο και η χειρουργική αντιμετώπισή της με κωνοειδή εκτομή ή loop. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εκτεταμμένη αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών κατά Wertheim. Περαιτέρω θεραπείες, όπως ακτινοθεραπεία, συναποφασίζεται από Ογκολογικό Συμβούλιο, αναλόγως του βαθμού διήθησης.

Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Κωνσταντίνος Γκούμας
Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 8102600
Κινητό Ιατρού: 6944388147
Κινητό Μαίας: 6948287188