Παθολογία Τραχήλου

Οι συνηθέστερες παθήσεις του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας αφορούν φλεγμονές, που οφείλονται τόσο σε μικροβιακούς παράγοντες – μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια - όσο και σε ιούς – κονδυλώματα, έρπης -. Συνήθεις είναι επίσης οι κολπίτιδες από μύκητες, αναερόβια και άλλα μικρόβια του εντερικού σωλήνα.

Η θεραπεία όλων πλην των κονδυλωμάτων γίνεται φαρμακευτικά.

Ο ενδελεχής έλεγχος των κονδυλωμάτων με κολποσκόπηση και αξιόπιστων HPV- tests, που εφαρμόζουμε στο ιατρείο μας σε συνδυασμό με την 20ετή εμπειρία μας στις επεμβάσεις του τραχήλου με κωνοειδή εκτομή με loop και laser εξασφαλίζουν τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα, μαζί με την συμβουλευτική μας προσέγγιση.

Τεχνική με διαθερμία αγκύλης (loop)
Τεχνική με διαθερμία αγκύλης (loop)

Το έξω γεννητικό σύστημα της γυναίκας, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, δηλαδή το αιδοίο, ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας, εμφανίζει πλειάδα παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε:

 • Φλεγμονές από διάφορα παθογόνα, όπως μύκητες, τριχομονάδες, αερόβια, αναερόβια, χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα καθώς και από ιογενείς προσβολές από τους ιούς των κονδυλαμάτων HPV, του έρπητα και της μολυσματικής τερμίνθου.
  Η παθολογία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με κολπική υπερέκκριση, κνησμό, δυσπαρεύνια (δυσκολία στην επαφή), δυσοσμία, κεχρωσμένα κολπικά υγρά, ακόμη και κολπική αιμόρροια ιδίως μετά από επαφή. Οι χαρακτηριστικοί όροι για την φλεγμονή στην περιοχή αυτή είναι κολπίτιδα και τραχηλίτιδα.
  Η μικροβιακή φλεγμονή διαγιγνώσκεται με την γυναικολογική εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού υγρού.
  Η ιογενής προσβολή με την γυναικολογική εξέταση, το PAP – test, το THIN PREP, την κολποσκόπηση, καθώς και με ειδικά HPV-tests, που έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν τους ιούς HPV ακόμη και χωρίς την κολποσκοπική ανίχνευση βλάβης.

  Πλατύ κονδύλωμα τραχήλου μήτρας - δυσπλασία
  Πλατύ κονδύλωμα τραχήλου μήτρας - δυσπλασία

  Η θεραπεία της μυκητιασικής και της μικροβιακής κολπίτιδας και τραχηλίτιδας γίνεται με αντι μυκητιασικά φάρμακα και κρέμες καθώς και με αντιβιοτικά ενώ των ιογενών φλεγμονών με χάπια, ειδικές κρέμες για εξωτερική όμως μονο χρήση καθώς και με εξάχνωση με laser και μικροεπέμβαση με loop.
 • Κακώσεις μετά από τραυματισμούς, σεξουαλική επαφή ή βιασμό.
 • Δερματοπάθειες, όπως ο λειχήνας.
 • Καλοήθεις παθήσεις όπως το απόστημα των Βαρθολινείων αδένων και
 • Κακοήθειες όπως ο καρκίνος του αιδοίου, σπανιότερα του κόλπου και κυρίως του τραχήλου της μήτρας.
Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Κωνσταντίνος Γκούμας
Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 8102600
Κινητό Ιατρού: 6944388147
Κινητό Μαίας: 6948287188