Υπογονιμότητα

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα έτος ελέύθερης σεξουαλικής δραστηριότητας του ζευγαριού. Η αύξηση της υπογονιμότητας στις μέρες μας είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, που αφορά το 15% περίπου των ζευγαριών. Πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό σχετίζεται και με τους δύο συντρόφους και μάλιστα στην ίδια αναλογία. Οι παράγοντες, που ενοχοποιούνται για υπογονιμότητα διακρίνονται συνεπώς σε γυναικείο, ανδρικό και ιδιοπαθείς, ήτοι ανεξήγητους.

Παρά την έκταση του προβλήματος, οι όλο και περισσότερο εξελισσόμενες γνώσεις και τεχνικές σε συνδυασμό με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων και της ιατρικής εμπειρίας, μπορούμε να καυχηθούμε ότι ανεβάσαμε ψηλά τον πήχυ των επιτυχιών στον συγκεκριμένο τομέα. Για τους λόγους αυτούς θα ήθελα να ενθαρρύνω τα ζευγάρια στο να προσφεύγουν στους ειδικούς χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις.

Είμαστε δίπλα σας στην δυσκολία σας αυτή πρόθυμοι να σας δώσουμε αξιόπιστες λύσεις στα θέματα της γονιμότητας.

Γυναικείος Παράγοντας

Αφορά περίπου το 1/3 των περιπτώσεων. Τα πιο συχνά αίτια είναι ορμονικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, ακατάστατη ωορρηξία) που επηρεάζουν τόσο τη φυσιολογική ωορρηξία όσο και την ποιότητα των παραγόμενων ωαρίων, η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές και λοιμώξεις (υδροσάλπιγγες), η ενδομητρίωση, παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, διθάλαμος μήτρα), η κακής ποιότητας τραχηλικής βλέννης, η προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις και φλεγμονές των αναπαραγωγικών οργάνων όπως πυελική φλεγμονή (PID), η οποία μπορεί να προκλήθηκε από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια, ανοσολογικά αίτια (ύπαρξη διάφορων- ‘εχθρικών’ προς το έμβρυο- αντισωμάτων στον ορό της γυναίκας), αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, εργασιακό περιβάλλον).

Έσω γεννητικό σύστημα θήλεως
Έσω γεννητικό σύστημα θήλεως

Ανδρικός Παράγοντας

Ένα αντίστοιχο ποσοστό 1/3 των περιπτώσεων υπογονιμότητας αποδίδεται και στον άνδρα. Οι παράγοντες που προκαλούν αλλοίωση στις παραμέτρους του σπέρματος (χαμηλός αριθμός/ κάτω των 20 εκ. σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος, χαμηλή κινητικότητα σπέρματος, ανώμαλη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα την ανικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου μπορεί να εξηγήσουν μια υπογονιμότητα ανδρικής αιτιολογίας. Παρόλο που η ηλικία του άντρα δεν αποτελεί εμπόδιο, είναι πολύ πιθανόν εξαιτίας φλεγμονών (π.χ. παρωτίτιδα, προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα), γενετικών ανωμαλιών (αποφρακτική και μη αποφρακτική αζωοσπερμία), ατυχημάτων στα γεννητικά όργανα, απόφραξης ή ανατομικής δυσπλασίας των σπερματικών πόρων, κρυψορχία, ανικανότητα ή αποτυχία εκσπερμάτωσης (πρόωρη ή παλίνδρομη εκσπερμάτωση), ορμονολογικών διαταραχών (υψηλή ορμόνη FSH, πλεόνασμα προλακτίνης), ανοσοποιητικών παραγόντων, υψηλών θερμοκρασιών (ζεστό μπάνιο, σάουνα, εργασία σε θερμό περιβάλλον και κάθε τι που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του όσχεου, καθημερινών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών, χρήση αναβολικών στεροειδών), έντονου στρες ή μεγάλης σεξουαλικής αποχής, να παράγεται σπέρμα χαμηλής ποιότητας, ανίκανο να γονιμοποιήσει φυσιολογικά το ωάριο της συντρόφου.

Γεννητικό σύστημα άρρενος
Γεννητικό σύστημα άρρενος

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξήγητη Υπογονιμότητα

Η περίπτωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας αφορά περίπου το 5-10% των σημερινών ζευγαριών. Στα ζευγάρια αυτά παρατηρείται αδυναμία σύλληψης παρόλο που όλοι οι παράμετροι που αναφέραμε είναι φυσιολογικοί. Σε ποσοστό 1/3 υπάρχει πρόβλημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και στους δύο συντρόφους. Η ηλικία δεν φαίνεται να επηρεάζει τη «δυνατότητα γονιμοποίησης», ωστόσο πιθανόν να σχετίζεται με κακής ποιότητας χρωμοσωμιακού υλικού του ωαρίου.

Απλές καθημερινές πρακτικές

Καλυτέρευση τρόπου ζωής σημαίνει περισσότερες πιθανότητες αύξησης γονιμότητας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συμβάλλει αναμφίβολα στην εμφάνιση υπογονιμότητας. Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και βάζοντας στο καθημερινό πρόγραμμά σας κάποιες απλές συνήθειες, να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα θετικά .

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια (τροφές που είναι πλούσιες σε Ω3 και Ω6 λιπαρά), οργανικές τροφές (απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά, συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης), φρέσκα φρούτα & λαχανικά, δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Πίνετε φρέσκους χυμούς, αφεψήματα και 8- 10 ποτήρια νερό ημερησίως, για αποτοξίνωση.

Ασκηθείτε περισσότερο
Έχει παρατηρηθεί ότι υπέρβαροι άντρες ενδέχεται να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και υπέρβαρες γυναίκες με υπερβολικό λίπος στην κοιλιακή χώρα παρουσιάζουν απορρύθμιση των ορμονών, εμποδίζοντας την ωορρηξία. Η σωματική άσκηση βελτιώνει το σφρίγος, προκαλεί ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και οδηγεί να βλέπουμε θετικότερα κάθε κατάσταση.

Κόψτε «κακές συνήθειες» όπως το κάπνισμα, καθώς ο καπνός ελαττώνει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν υγιή ωάρια και οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Περιορίστε ή αν μπορείτε κόψτε την καφεϊνη που αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζει τόσο την ποιότητα σπέρματος όσο και την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει.

Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες όπως Ε, C και ο ψευδάργυρος και ευθύνεται για μείωση κινητικότητας σπέρματος στους άνδρες.

Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Κωνσταντίνος Γκούμας
Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 8102600
Κινητό Ιατρού: 6944388147
Κινητό Μαίας: 6948287188